Angyalgyökér (Angelica archangelica)
2014.06.23. 19:04
Egyéb elnevezései: angyalfű, arkangyalfű, angelika gyökér, erdei angyelika, orvosi angyelika
Az erdősvirágzatúak családjába tartozó, Európa magasabb hegyvidékein, alhavasi tájain honos, nálunk is termesztett, minden részében felhasználható illatos kétéves gyógynövény, ennek ellenére manapság már csak gyökerét használjuk. Az első évben csupán szárnyalt dús tőlevélzet fejlődik, a második évben jelenik meg erőteljes szára, mely 80-180 cm magasságú, egyenes csöves, a tetején elágazó. Szárlevelei közül az alsók 30-40 cm hosszúak, széles tojás alakúak. A szár felsőbb leveleinek mérete felfelé csökkenő. A felsőbb levelek 5-15 cm hosszúak, nyújtott tojásformára emlékeztetnek. A levelek szélei fűrészfogazottak.
Alkalmazása:
Belsőleg:
Elsősorban teakeverékek alkotóeleme.
- tüdővizenyőre,
- idegnyugtatásra, (epilepszia, hisztéria esetén)
- lábadozás esetén roboráló hatású,
Külsőleg főként alkoholos kivonatát használjuk
- lábszárfekélyre,
- reumára,
- ideggyulladásra, bedörzsölő szerként.
Teájának elkészítése és adagolása: 2 kávéskanálnyi aprított gyökérdrogot egy liter vízzel kis lángon főzünk, majd lefedve 10 percen keresztül áztatjuk, szűrés után fogyasztjuk.
Alkoholos kivonatának készítése: egy 2dl üveget alsó harmadáig megtöltjük aprított gyökérdroggal majd 1/3-ad rész vízzel hígított tiszta szesszel feltöltjük, majd 10 napig áztatjuk. Az így elkészült kivonatot bedörzsölő szerként használjuk. A bedörzsölő készítése során ügyeljünk a hőmérsékletre. (10-30 °C)
Többet róla:
http://fitoterapiakalauz.hu/angyalgyoker-angelica-archangelica/
|